.

Schoon is niet per se veilig

Veiligheid is bij ons de norm. En die norm hebben wij als extern en onafhankelijk deskundigen op basis van wetenschap en praktijkervaring zorgvuldig geformuleerd. Het is onze basis waar vanuit wij werken. Dat klinkt eenvoudig, maar in de praktijk werkt het anders. Zo zitten we regelmatig in een spagaat. Dat komt omdat we te maken hebben met veel verschillende partijen en net zoveel belangen en budgetten: gemeenten, sporthalbeheerders, schoonmaakbedrijven en leveranciers van sportattributen. En iedereen hanteert een andere definitie van schoon en veilig. Gesprekken die we voeren leiden nogal eens tot het appels met peren vergelijken.

Voorbeeldje: hoe houd je de watergedragen of de oploshoudende sportvloer veilig voor zoveel mogelijk sporters? De ene vloer vergt veel meer schoonmaak/onderhoud omdat die vatbaarder is voor vuil (lees: snoept het schoonmaakbudget op). De andere vloer heeft een andere afwerking en daardoor minder snel glad en dus veiliger. Een andere appels-met-peren-vergelijking is het vergelijken van de sporten op de betreffende sportvloer en hun specifiieke behoeften: De ene sporter heeft graag een stroeve vloer, de andere wil een gladdere vloer. Daarom is de norm ook breed. 

Uit de praktijk blijkt dat uit verschillende meetwaarden (gladder of stroever, schoon of minder schoon, watergedragen of oploshoudende vloer) verschillende klachten voortkomen. En wat dacht je van de rol van de ventilatie in de ruimte, het aantal zwetende sporters, schoeisel, de gehanteerde (dure of goedkopere) reinigingsmiddelen, apparatuur en frequentie én de dosering en reinigingstechnieken; alle factoren zorgen continu voor deze spagaat. Het belangrijkste houvast (meteen ook onze kracht) dat we hebben, is onze doorgewinterde vakkennis over schoonmaak/onderhoud, onze onafhankelijke positie en de vastgestelde veiligheidsnorm voor sportvloeren. Dat is en blijft altijd ons uitgangspunt. Daar valt niet mee te sjoemelen. Erover in gesprek gaan daarentegen, dat kan altijd.

Meer informatie over voorgeschreven normen van de sportvloer, zoals EN 14904, vindt u op onze pagina downloads.

Onze specialisten helpen u graag verder! Neem contact met ons op.
Bel:   +31 (0) 88 170 06 16
Mail:  info@veiligesportvloer.nl


TERUG