Temperatuurbeheer voor de sportvloer








Het belang van temperatuurbeheer voor de sportvloer

Opvallend genoeg melden klanten in de wintermaanden vaker problemen met gladheid op PU-sportvloeren. Onze inspecties en tests bieden duidelijkheid over de vloerconditie.

Regelmatig meten we temperaturen onder de 15 graden Celsius. Lagere temperaturen kunnen de prestaties van de sportvloer en gebruikers beïnvloeden door het ontstaan van condens. Deze condens is erg dun en niet te zien op te sportvloer. Echter mengt het zich met de verzadigde laag op de vloer met gladheid met blessures tot gevolg. 
Verwarming van de sporthal is daarom belangrijk voor zowel de sporters als de sportvloer. In de wintermaanden is de sporthal drukker bezet met meer sporters in de zaal, waardoor de luchtvochtigheid ook toeneemt. 

Warme lucht kan meer waterdamp vasthouden dan koude lucht. Een temperatuurdaling in de sporthal kan leiden tot de vorming van warmte/koude fronten, met als gevolg condens op de vloer. Bij watergedragen PU-sportvloeren, die minimaal poreus zijn, kan zelfs een lichte verzadiging de oorzaak zijn van het sneller optreden van gladheid.


Houten vloeren hebben ook hun uitdagingen bij verstoorde vochthuishouding, met krimp en kieren bij droge lucht, en uitzetting en opbolling bij te veel vocht.

Advies: reinig de sportvloer op de juiste manier en laat deze periodiek revitaliseren om verzadiging te voorkomen. Houd de temperatuur op de sportvloer boven de 16 graden Celsius.


Meer weten over de relatie tussen temperatuur en luchtvochtigheid? Het Mollierdiagram, ontwikkeld door Richard Mollier in 1904, toont het verband.


Wilt u inzicht in de sportvloerconditie? Neem contact met onze sportvloerspecialisten op voor het inplannen van een inspectie.
Telefoon +31 88 170 0616 of info@veiligesportvloer.nl