Reinigen en keuren van kunstgrasvelden

Eco-revitalisatie helpt oude kunstgrasvelden er weer bovenop

In 2018 werden de eerste kunstgrasvelden volgens de KNVB-gebruiksnorm gekeurd. Veel velden doorstonden die keuring niet meteen, omdat de toestand van kunstgrasvelden na acht jaar soms al flink verslechterd is. Met eco-revitalisatie van Veiligsportveld krijgen de kunstgrasvelden een intensieve diepreiniging waardoor de sporttechnische eigenschappen verbeteren en de levensduur verlengd wordt. Op een milieuvriendelijke manier.

Wij werken samen met het Duitse bedrijf Sandmaster. Door deze samenwerking kunnen wij als exclusieve partner in de Benelux gebruikmaken van de speciale reinigings- en filtermachine van Sandmaster.
Wij reinigen en keuren uw kunstgrasveld

 

Reinigen én keuren van kunstgrasvelden

In 2019 hebben wij de kunstgrasvelden in Oss en Oldenzaal gereinigd met deze machine. En in maart zijn er verschillende demonstraties gegeven in Houten, Boskoop en Haarlem. Voordat wij beginnen aan de eco-revitalisatie voeren wij een nul-meting uit. Zeven verschillende plekken op het kunstgrasveld worden dan gekeurd op factoren als balrol, balstuit en schokabsorptie. Ook worden er foto's gemaakt van de kunstgrasmat en wordt de opbouw van het veld bekeken, zodat Veiligsportveld weet hoe diep de machine kan reinigen. De resultaten worden genoteerd in een keuringsrapport. Daarna is het tijd voor de eco-revitalisatie zelf. Nadat de revitalisatie heeft plaatsgevonden voeren wij de keuring op sporttechnische eigenschappen opnieuw uit. Alle resultaten bundelen wij in een rapport zodat onze klanten een nauwkeurig overzicht hebben van verbeteringen.
Keuren van sporttechnische eigenschappen

Schokabsorptie en balstuit verbeteren na een revitalisering met zo’n 15 procent!

De kunstgras reinigingsmachine

De machine waarmee Veiligsportveld reinigt, bestaat in principe uit vier onderdelen:

  1. het voordek
  2. de watertank
  3. de afvaltank
  4. achterdek.

De reinigingsmachine voor kunstgrasvelden
De watertank heeft een capaciteit van duizend liter water. Een slang brengt dit water naar het voordek, dat is uitgerust met verschillende spuitkoppen. Uit deze spuitkoppen spuit tijdens het rijden over het kunstgrasveld water in twee richtingen met een hoge druk. De infill wordt bij deze bewerking gewassen door het water, maar niet opgezogen. Het vuil in de kunstgrasmat wordt juist wel opgezogen met het water. Dat is natuurlijk een van de sterke punten van deze machine: hij haalt al het vuil en water uit de mat, maar laat de infill liggen. Het vuil wordt opgezogen en afgevoerd naar de afvalbak achter op de machine, die een inhoud heeft van vijfhonderd liter. Met de borstel achter op de machine worden vervolgens de vezels weer overeind gezet en wordt de infill gelijkmatig in de mat geveegd.

Filter houdt microplastics tegen

Naast het reinigen van de velden wordt het vervuilde water en het vuil uit de mat ook gefilterd. Dit gebeurt dankzij een mobile unit die tijdens de revitalisering naast het veld staat. Bij het filteren van dit vuil wordt een slang aangebracht tussen de afvalbak en de mobiele unit, waarmee het vervuilde water zo de unit in spoelt. Het vervuilde water gaat door maar liefst zes filters, die steeds fijner worden, zodat het water volledig is gereinigd. Deze manier van filteren bij kunstgrasvelden is uniek. Maar liefst 99,996% van de microplastics blijft achter tijdens dit filterproces. Hierdoor komen de microplastics niet meer terug in het milieu. Er is geen andere dieptereinigingsmethode die deze percentages haalt. Dus naast een schoon veld, is het veld beter bespeelbaar en is het ook nog op een milieuvriendelijke wijze gerevitaliseerd.  

Sandmaster werkt nog aan een gesloten systeem, waarbij het gereinigde water terug de machine in stroomt. Mocht dat lukken, dan zijn wij niet meer afhankelijk van een waterpunt naast het veld. Het vuil kan naar de milieustraat gebracht worden en komt dus niet in het milieu terecht.
Reinigen van vervuildwater tijdens reinigen kunstgras

De eco-revitalisaties van Veiligsportveld.nl zijn in principe onder alle omstandigheden uit te voeren, alleen sneeuw en strenge vorst beperken de uitvoering. Veiligsportveld.nl heeft er SBR-ingestrooide kunstgrasvelden mee gereinigd, maar ook al een veld met TPE. Kurk en waterhockeyvelden zijn volgens het bedrijf ook geschikt om te reinigen.