Veiligheid met een rookgordijn

Kunnen we even terug naar de kern van keuren? Bij Veiligesportvloer.nl draait alles om veiligheid. Dat is logisch, want de naam zegt het al. In Nederland is er veel geregeld rondom het thema veiligheid. Kijk maar eens naar alle wet- en regelgeving over veilig werken, veilig sporten, veilig wonen, enzovoort. Misschien zijn we wat overgeorganiseerd met alle regels en verplichtingen, keurmerken en controles. Maar wat nu als deze veiligheidswetgeving ons geld gaat kosten? Zo is het opzetten van een kwaliteitszorgsysteem een hele investering en ook het voeren van een keurmerk is kostbaar.

Veiligheid met een rookgordijn


En toch snappen we allemaal het belang van de periodieke keuring, het voeren van een keurmerk en het managen van veiligheidsregels. Lees: brandblussers, AVG, speeltoestellen… Het is namelijk de bedoeling dat we dankzij die betaalde, periodieke keuringen, de kans op nog grotere kostenposten verkleinen en hopelijk voorkomen. Vergelijkje met de actualiteit: we gaan de kans op coronabesmettingen verlagen door te testen, testen, testen. Iedereen werkt er massaal aan mee. Graag zelfs, want we willen weer naar een concert, een festival of gewoon binnen in de sporthal gaan sporten.

Waar komt dan ineens dat enorme rookgordijn vandaan als het gaat om het periodiek keuren van de veiligheid van sportvloeren? ‘Want de sportvloer is toch een jaar lang niet gebruikt, die is wel veilig.’ Zit hier nu een denkfout? We krijgen de vinger er niet achter. Meten is en blijft, naar ons idee, weten, óók ten tijde van corona en een lockdown op binnen sporten. Dat is juist het hele idee van testen, keuren, keurmerken en certificeringen. Dus stel jezelf de volgende vraag: wil je straks als binnensporter géén corona-besmetting, maar wél een blessure oplopen?


TERUG